D’kulat menu update – September 2014

dklt1 dklt2

Advertisements

Selamat Menyambut Ramadhan 1435H

Tags

,

Maaf, agak terlewat nak ucapkan Selamat Menyambut Ramadhan dan Selamat Berpuasa kepada saudara2 Islam kita… especially, pelanggan pelanggan D’kulat yang diingati sekalian….

Ni antara pelanggan D’kulat buat family n staff gather sambut posa di D’kulat…
Alhamdulillah… Terimakasih banyak2 buat Toke Peladang…

IMG_20140624_201946

IMG_20140624_202003

IMG_20140624_202132

IMG_20140624_202228

Ada lg group2 lain… tak sempat nak berphoto…

Seri 88

Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh!

Sejak2 ada lenovo comey ni… cerita 28 tahun dulu terungkit kembali…
Haa! ha aa… wassup punya angkara la nie…hi..hi…
Kunun beli lenovo ni sebab apik, eh! betul la tu…tapikan! sambil nyelam, minum air la i…

Meriah sungguh!! 24 hours on chat! kata (1 of Seri88 member)BUSTAMAM, dah macam radio dah ha..”Radio Seri 88” ngee… Jangan ada yang salah faham… ada yang keje shift malam, break time, chat la…
Setiap pagi, ada yang berdoa, dan yang mengaminkan. Alhamdulillah…
Seronok bicara tanpa sempadan walaupun di dalamNYA berbeza status, ekonomi dan kerjaya.

Watch me & my schoolmate photos…


Love u guys…

ada lagi gambar… nanti i tambah lagi k!

Cerita masing2 berbeza…
Ramai jugak yang di rantauan…
Baru2 ni cuti sekolah.. ada gak yang balik kampung, tapi tak banyak yang bergambar.. tak sempat agaknya…

To Be Continue…

OK ker berchatting bila bersama tersayang…

Assalamualaikum…

Hari ni…sikit jer nk crita…

Ni phone baru i… hat ni yg i mampu, buat masa la ni…

Picture5

RM280 kat BJ… dia bg casing cover plastik tu jer…
Ada sapa dapat murah lagi ka… habaq mai…

I beli ni pon sebab anak i si apik ni asik meminjam phone orang dekat2 nih! pikir2 kot rosak la pulak npon orang yg mahal ni…sepasai plak nk kna beli ganti sedangkan sendiri pon tak ada…dan sebab kedua…”SERI 88” dok sound soh beli npon baru…senang nk berwassup kata mereka…”rindu kat aku ker..heh..heh..”

hish! dh melalut aku nih! tulis kat atas citer sikit jer…dah nak jadi panjang lebaq dah ni…
ok..ok..

Sebenarnya nak cerita pasai couple ni…

Hari apa ntah tak ingat der… i nak beli satay kat belakang D’kulat tu..

satay satay
Sekarang RM0.40 sen tau… Nasi Himpit RM0.50 sen. Ni gambaq lama… 2010 kot..sebelum naik harga…

nak bukak posa ngan satay kunun…ngee…
Masa I kat depan kedai satay tu..sambil menunggu kak dah kita dok bungkuih satay, mata pon melilau tengok customer2 satay yang ada kat situ… kot ada yang kenal… tapi tak der pon!

Pandang kat satu meja tu, ada suami, isteri dan anak kecil atas baby seat dalam umur setahun kot.
Suami sedang makan satay sambil berangan… anak, menguis nguis biscuit dan si isteri nampaknya sedang seperti berchatting…
Lama jugak aku perhati tapi tak kepoh pulak nak tengok minit.

Korang imagine la… suasana masa tu…
Fikiran aku, terus melukis suasana hambar, lesu, black n white…
Bagi aku suasana begini tak sepatutnya berlaku…kita pergi nak makan luar…nak hepi hepi…
Tapi, kalau dia orang hepi dengan cara tu…its ok for them, masing2 ada cara dan pendapat sendiri kan!

I sokong kawan i from SERI 88 tu… ”che pa”… dia mai makan di D’kulat, dia simpan npon dia… hormat suami n family..
I think, waktu makan is the best time to seat together n borak2. Tak kira la kat umah or kat luar…
Borak pon tengok cara la wei…tak kan sampai tercekik or tersembur… Beradap la…

Moral of the story…stop chatting or ”wassupping” bila keluar nk enjoy ngan family or friend or somebody…

i dah ada teman baru…

Haiii…lately… terasa macam kena ada teman baru la…

Perlu…perlu sesangat!

Jika tiada… pincanglah hidup ini…

Sepanjang masa asik teringat nak cari yang baru…

Dah kacau sangat,

2 minggu lepas, aku dah mula cuba mencari yang serasi dengan ku… dan hari ni… aku dah dapat.

Seronok tu seronok la jugak,

KEMAS…SEGAK…EKONOMI OK… (penilaian sendiri la… orang lain tak tahu la pulak!)

tapiiii…pening la…

Katanya… mungkin baru kenal…

Katanya lagi…kalau selalu bersama… baru serasi…

Kat bawah ni… gambar dia…

spek

Ok tak?
Alamak kotak tu tbalik la pulakkk…hemh! kira ok la tu…
I got it from PUSAT OPTIK INTAN kat Bukit Jambul Komplek. 1st floor atas KFC.
Tak sampai rm500…siap sun glass lagi…

Hemmm…lega dah dapat ”teman baru” smiley peace peaceeee…..

Masalah Receptionist: Sketsa 1

Di satu ketika…di pejabat jabatan kerajaan… (Aku mendengar akan 3 masalah berbeza) Tapi tak tau pasai apa aku nak cerita yg ni dulu. Sketsa 2 n 3 hari lain pulak. Tak dan nak tuleh haqi ni jugak.

Aku sampai di pejabat tu pukul 2:30pm. Ada appointment.
Semasa aku sampai, ada seorang perempuan cina dan lelaki cina sedang berbicara dengan receptionist tu dengan 2 masalah berasingan. Mereka berdua tak ada sangkut paut.Nampak mcm tak berapa puas hati tu…

Sketsa Pertama:
Seorang pelanggan (lelaki India, kemas dan muda orangnya. Dalam late 20’an) datang untuk brtemu seseorang.
Semasa pelanggan ni datang, ada 1 receptionist sahaja, perempuan. Sebelum pelanggan ni datang, di meja reception ada 2 perempuan dan 1 lelaki.

Pelanggan:Boleh saya jumpa orang nama ”ini”?

Receptionist: atas urusan apa cik?

Pelanggan: urusan bla..bla..bla..

Reception: ooo.. kes ni encik kena pegi settle di seberang (Butterworth), kami x handle kes mcm ni..

Terhenti seketika kerana receptionist sambung melayan 2 pelanggan lain yg masih tidak puas hati dengan cara penyelesaian masalah mereka. Dah sedikit havoc masa ni…

Pelanggan: (nada ok lagi) Pagi, saya datang sini…kawan awak cakap mcm ni..ok! saya pergi seberang, sampai seberang…sana cakap kena buat kat sini…saya patah balik datang sini…awak cakap mcm ni..mcm mana ni…(dh mula x senang) saya nk jumpa dia!

Receptionist: (buat panggilan ke dalam dan terus masuk ke dalam) bila keluar: dia dah balik encik.

Pelanggan: Dah balik? Tulis kat board luar sana terima pelanggan sampai pukul 4:30pm, Skarang pukul 4:15pm. Sbnarnya saya datang sebelum pukul 4 tadi. Saya tengok awak layan customer lain, saya hormat, saya tunggu.. masalah dia pon awak tak boleh settle sampai panggil bos awak kluar tolong settle. Skrg saya pulak. Awak boleh cakap dia dah balik kat saya? macam ni ka cara kerja awak semua…(agak tinggi tapi tak kasar…)

Receptionist: Dia datang kerja awal cik…sebab tu dia balik awal… (mak aiii…aku yg ada disitu geleng kepala dengan kenyataan receptionist tu…apalagi customer tu…hangin laaa) Saya dah panggil boss saya untuk encik.

Pelanggan: I tak tau la macam mana awak smua buat kerja…

Boss: Ya encik, masalah apa encik?

Pelanggan: (explain mcm tadi kt receptionist tu)

Boss: (jawapan sama mcm receptionist tu) atau esok encik datang lain sbb skrg pon dah dekat pukul 5 dah..

Pelanggan: Awak ingat saya kerja company sendiri ka suka2 cuti nk datang dan belum tentu boleh jumpa dengan orang yg saya nak jumpa tu.. macam ni ka awak smua buat kerja…sebab tu orang selalu komplen servis2 jabatan mcm awak ni…(sambil berlalu keluar pejabat)

Kami, 4, 5 pelanggan kat situ juga turut geram dengan situasi ini.

Apa yg aku nak mention di sini…
Sebagai receptionist, dia perlu bijak! sebab pelanggan yg datang tu semua bermasalah. Orang bermasalah…dia sensitif.
Kerajaan dah aturkan peruntukkan kursus2 yg related. Hadir la… bukan p syok2 saja.. belajar…
Sebagai receptionist, kena ada initiative sendiri…
Hari2 mengadap dengan pelanggan yg bermasalah, mcm2 kerenah, belajar laaa..

Yang selalu pelanggan bengang tu..
”nanti encik datang bawak paper A,B,C.
esok, datang dengan paper A,B,C, encik, mana dia paper D, tak lengkap ni…”
sapa tak naik angin… esoknya,
”encik, encik perlu surat akuan dari pejabat pesuruhjaya untuk membuat permohonan ni… TBAKO…TBAKO…TBAKO…Huarrrrrghhhhh…. betul la kata mamat India tu..Awak ingat saya kerja company sendiri ka suka2 cuti nk datang

LASTLY…
Korang boleh terima tak jawapan dia tadi… (Dia datang kerja awal cik…sebab tu dia balik awal)

Lelaki Kini !!!

kawin

***Dialog ini, hanya buat lelaki BERKUALITI SAHAJA. Tak apply untuk yg tidak berkualiti…

cakap salah…x cakap tengok aja lah…

Agak2 lah, kalu ini yg berlaku pada semua majlis seumpama ini… apa akan berlaku selepasnya… Kecuali*** di atas.

Masalah kini:
1- lelaki malas keluar bekerja – makan duit isteri dan anak2 (secara rela atau paksa)
2- lelaki malas cakap banyak – takut dibebel atau ditengking isteri atau anak2.
3- lelaki malas ambil tugas berkaitan sekolah anak2 – dilepaskan pada isteri
4- lelaki malas ambil tahu keperluan kluarga – sebab malas berfikir atau tak berduit.
5- berpegang prinsip : ulat dalam batu pon boleh hidup, orang lain tinggal dalam pondok
pon tak de masalah… (pegi la duduk dlm batu…pegi la duduk
dalam pondok. Kalu nak rasa apa yg dia orang rasa)
6- yang dia orang tau, bersama kawan2, perempuan, gebang, games, khayal… ada lagi kot
aktiviti yg i tak tau…

Terlalu sikit lelaki melayu islam yg berkualiti kini… tngok i tulis mcm ni, msti ramai yg x puas hati..kan! tp cer dok diam sat, pejam mata, cari diri… adakah anda dlm golongan x der kualiti…

1- bukan kurang pendidikan agama… tetapi tak berpegang kepada tuntutan agama…
(especially tanggungjawap dlm rumahtangga – A sampai Z)
2- bukan mak bapak tak ajar… tetapi meringankan apa yg diajar…
3- bukan tak faham bahasa… tetapi buat2 kurang faham…
4- bukan tak ada akal… tetapi dangkal…
5- bukan tak ada deria (lihat, dengar, rasa (hati & perasaan))… tetapi dayus…

Mesti ada yg cakap :
alaaa… pompuan pon sama… pompuan sekarang pon banyak yg tak ada kualiti…

BETUL! memang Betul! i stuju… absolutely stuju…

Tapi perempuan tu…
ada ayah kan!
ada abang kan!
bapa sedara kan!
adik lelaki kan!
Dia orang tu semua lelaki kan!!!

Di mana kualiti lelaki2 ini yg menyebabkan perempuan itu tidak berkualiti?

Betullll… mana nak cari lelaki sempurna… memang la.. mana ada lelaki perfect.
Tapi mencuba yang terbaik dan memastikan yg terbaik untuk pelihara perasaan insan tersayang di sekeliling kamu… itu saja…

Sekiranya anda seorang yg berkualiti, ignore la apa yg i kata k… ur da best! bukan senang nak dapat lelaki seperti kamu point

Breakfast di Balik Pulau

brkfast
Sarapan di Balik Pulau… JOM!!!

Kadang2 bila tringin nak breakfast kat luar tapi tak tau kat mana nak tuju…
Apik tu… yang dia tau…roti canai, roti bakar, roti canai, roti bakar…
Kalu last year masa ke Tadika Gemilang Intelek tu…nuh! sarapan roti canai sampai Sg.Pinang nu…
Apik…Apik…
La ni.. pilihan dia…
Roti canai madi (MPPP), roti canai Haq, roti bakar nah JJ (MPPP)…

Kira ok la jugak,
kalu pi Haq, dia makan roti canai… ibu boleh makan tosei…
Kalu ke Nah JJ… ibu leh makan tempek,
Kalu ke Madi… ibu leh nasik lemak Cik Sal… or bnyk lagi pilihan di Kompleks MPPP tu…

Agaknya ada lagi kedai2 yang i belum tau… tak pa lepas ni kalu ada nama2 kdai baru… i update kat sini…

Cycling with team at Balik Pulau.

Tags

So much fun having a group cycling around ”kampung” which i have left about 20 years plus…i mean…stop cycling around kampung around 20years…not left the kampung…

Will continue with my boy when he is ready to ride on the road…

This place are nice to have family gather coz it have more than 5 rooms i think and also they have more than 50 bicycles including for kids and baby…

Info: This place own by Chinese. For Malay guest can call and ask about food services.

For more info about Audi Guest House, visit : http://www.audipenang.com/

Hibahkan ASB anda buat yang tersayang…

…ATAU YG TERSAYANG TIDAK MENDAPAT APA2 SETELAH ”PEMERGIAN” ANDA…

Mengapa ASNB memilih Hibah Amanah sebagai kaedah alternatif kepada kaedah sedia ada?

• Tanpa kaedah alternatif dan instrumen perancangan harta pusaka seperti Hibah Amanah, proses pengagihan harta adalah rumit dan memakan masa yang panjang. Keadaan akan bertambah rumit sekiranya terdapat tuntutan bertindih dan pertelingkahan di kalangan waris.

• Melalui Hibah Amanah, ianya boleh membantu para pemegang unit merancang bagaimana pelaburan unit amanah dapat diagihkan kepada waris yang dikehendaki dengan lebih cepat setelah pemegang unit meninggal dunia.

• Hibah Amanah ini adalah berlandaskan hukum Syariah dan ianya boleh meliputi kesemua pelaburan di dalam tabung unit amanah ASNB. Walaubagaimanapun, hukum Faraidh masih menjadi tunggak pembahagian harta orang Islam. Oleh yang demikian, pemegang unit dinasihatkan untuk berlaku adil dalam membuat pembahagian Harta-harta Hibah.

Lebih lanjut: http://www.asnb.com.my/Hibah/WebHibahFinal.pdf
WebHibahFinal